3 Σεπ 2016

Γνωρίστε το γραφικό χωριό της Βίτσας Ζαγορίου



ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ
Η άγρια ομορφιά της πέτρας

Στο βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων, στο Κεντρικό Ζαγόρι, στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου, βρίσκεται ένα χωριό, ιδιαίτερα γραφικό που μπορεί να αποτελέσει έναν ιδανικό προορισμό για το φθινόπωρο.
Ο λόγος για τη Βίτσα, έναν χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό με σπουδαίο ιστορικό και οικολογικό ενδιαφέρον. Ένα πολύ χαρακτηριστικό χωριό του Ζαγορίου που κερδίζει τους επισκέπτες με την πρώτη ματιά. Πετρόκτιστα σπίτια και εκκλησίες, παραδοσιακά δρομάκια και πλατείες, το καθιστούν ιδιαίτερα γραφικό και σημείο κατατεθέν στην περιοχή. Ευρισκόμενο σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων, στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και στην αρχή της περίφημης χαράδρας του Βίκου, αποτελεί πόλο έλξης τουριστών που φτάνουν απ' όλην τη γύρω περιοχή.
Η Βίτσα, χτισμένη αμφιθεατρικά σε αυτή την περιοχή, είναι απαράμιλλου φυσικού κάλλους και προκαλεί τον επισκέπτη να την εξερευνήσει περπατώντας στα καλντερίμια της. Πολύ σπουδαίο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ναοί Αγίου Νικολάου, Κοιμήσεως Θεοτόκου και Ταξιαρχών, αλλά και το περίφημο γεφύρι του Μίσσιου πάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη. Μια βόλτα για να γνωρίσετε το εξαιρετικού φυσικού κάλλους ποτάμι θα σας μαγέψει επίσης αν επισκεφτείτε την περιοχή.
Αυτό που θα συναντήσει κανείς επισκεπτόμενος τη Βίτσα είναι ψηλούς πέτρινους μαντρότοιχους στα σπίτια, μέσα από τους οποίους κρύβονται οι περιποιημένες αυλές. Ένας δημοφιλής προορισμός για όσους φτάνουν στη Βίτσα και στο Ζαγόρι γενικότερα είναι το φαράγγι του Βίκου. Το θέαμα προσφέρει μοναδικές εικόνες στους περιηγητές, ενώ από τη θέση Οξιά μπορεί να έχει κανείς μια πανοραμική εικόνα στο φαράγγι.
Ολόκληρη βέβαια η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία και ορειβασία, ενώ οι περιηγήσεις δίνουν την ευκαιρία για μοναδική επαφή με το ατόφιο φυσικό περιβάλλον. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές πίτες και τις τοπικές συνταγές της περιοχής...
Vitsa_zagori2Vitsa_zagori1Vitsa_zagori4Vitsa_zagori5Vitsa_zagori3
Πηγή ➤ .newsbeast.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου