9 Ιουν 2016

Σχέδιο ασφαλείας α λα 2004 εκπονεί η ΕΛ.ΑΣ. υπό τον φόβο ένοπλης επίθεσης



ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ
"ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΝ" ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
 
 
Νέο σχέδιο ασφαλείας δεκάδων κτιρίων και εγκαταστάσεων, από αεροδρόμια μέχρι ξενοδοχεία και από κέντρα ηλεκτροδότησης μέχρι λιμάνια αλλά και το εθνικό οδικό δίκτυο, εκπονεί η ΕΛ.ΑΣ. με τον φόβο ένοπλων επιθέσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για αναθεώρηση, αναπροσαρμογή και επέκταση του σχεδίου «ολυμπιακής ασφάλειας» του 2004 ύστερα και από σχετικές εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο θωράκισης από τρομοκρατικές ενέργειες και άλλες απειλές θα έχουν περισσότεροι από 50 φορείς. Ανάμεσα σε αυτούς η ΕΛ.ΑΣ., η ΕΥΠ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), οι εταιρείες παροχής αερίου αλλά και ηλεκτρισμού, οι εταιρείες λειτουργίας εθνικών οδών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» αλλά και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ).
 
Πρόκειται για το έργο «Στοχευμένες Δράσεις για την Αύξηση της Προστασίας των Εθνικά Χαρακτηρισμένων Ευρωπαϊκών Υποδομών Ζωτικής Σημασίας» το οποίο χρηματοδοτείται και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασφαλείας και θα διεκπεραιωθεί από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας που υπάγεται στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
 
Στις 3 Ιουνίου μάλιστα εκδόθηκε έγγραφο-πρόσκληση για το σχετικό εκπαιδευτικό έργο. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται ειδική εκπαίδευση περίπου 1.000 υπευθύνων ασφαλείας των κρίσιμων υποδομών, η εκπόνηση νέων σχεδίων «τρωτότητας» των εγκαταστάσεων , η δημιουργία Συντονιστικου Κέντρου Προστασίας, η διεξαγωγή τεσσάρων ασκήσεων ετοιμότητας και άλλα.
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
 
tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου